• Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd, rustig aan zou je denken…… In een wijngaard is het nooit vakantietijd...... Lees meer

 • Groene vingers

  Groene vingers

  Als je een kleine tuin hebt, is het hebben van een moestuin geen optie. Natuurlijk kun je je uitleven in een moestuinbak van een vierkante meter, maar mijn groene vingers willen meer. Het huren van een stukje grond bij de plaatselijke volkstuinvereniging is de ‘ideale’ oplossing! Lees meer

 • Sheep Sharing

  Sheep Sharing

  Hannah en Heidi, zo heten onze schaapjes. Heerlijke wollige dames die al een soort van tam zijn. Want ze eten natuurlijk lekker uit de hand. Het is gezellig en ze keutelen lekker in de wei rond. Buitenwonen is ook genieten van de dieren die om je huis lopen. Lees meer

 • Rabarbertaart

  Rabarbertaart

  Vorig jaar 2 rabarberplanten in mijn tuin gezet. Een vergeten groente voor mij, maar dan in de letterlijke zin. Wist ook niet meer precies waar ze stonden. Maar opeens zijn ze er weer. Huge, mooi rood, met fantastische bladeren! Rabarber haalt jeugdherinneringen op. Lees meer

 • Wijn & Kunst

  Wijn & Kunst

  Wijn & Kunstdag 5 juni 2016 Onze wijngaard in de lente van 2016: Het snoeien en het opbinden van de wijnranken is al een paar weken af. Wel later dan gepland. Omdat de stokken nog jong zijn en het toch nog steeds vroor hebben we wat langer gewacht met de snoei. Jonge stokken zijn gevoelig voor vorst daarom hebben wij het risico op bevriezen proberen te beperken.  Het is prachtig geworden en we zijn trots op het resultaat. Lees meer

Home

De kunst van het loslaten

Categorie: Blog Geschreven door Marian Borneman / August 3, 2015
De kunst van het loslaten

De kunst van het loslaten oftewel... Vakantie!  Het eerste jaar met een moestuin is trial and error. Ook bij het plannen bij het inzaaien, planten en oogsten hoopte ik dat ik de grote oogst na mijn vakantie zou krijgen. 

Heerlijk, drie weken vakantie buitenland met tropische temperaturen in juli.  Midden in het moestuinhoogseizoen, de tijd dat je normaal gesproken beloond wordt voor alle arbeid in de maanden ervoor. 

Topweer voor de tuin

Het weer in Nederland was minder dan op de vakantiebestemming: regen en zon.Voor de vakantieganger in Nederland kon het dus beter, maar tópweer voor de tuin. Kortom: vruchtbaar dus en veel groei. Dat de buurvrouw, die zo aardig was om een oogje op mijn tuin te houden, vruchten plukt van mijn noeste arbeid van de maanden ervoor blijkt uit de appjes die ik van haar ontvang. "De sugarsnaps waren heerlijk" en "de courgette heb ik verwerkt in een lekkere pasta..."  

Grillige natuur 

Bij het zaaien heb ik zoveel mogelijk rekening gehouden met het seizoen. Zo laat mogelijk courgette, wat eerder andere groente om maar te voorkomen dat het oogsten plaatsvindt in mijn vakantie. Maar de natuur is grillig en terwijl mindfullness-workshops tegen flinke bedragen aangeboden worden, krijg ik deze zelf gratis en voor niets op mijn bord: de kunst van het loslaten dus. En dat vergt nog wel wat oefening van mijn kant, heb ik ontdekt.  

Overmorgen thuis. Ben benieuwd hoe ik mijn tuin aantref. Maar nu eerst nog even een plons in het zwembad! En volgend jaar meer spruitjes en boerenkool?  

Thank for sharing!

Over de blogger


Marian Borneman

Marian woont in een prachtig vrijstaand huis en heeft net een stuk van haar tuin opgeofferd voor een moestuin. En natuurlijk niet voor een lélijke moestuin. Het is zeer stylish en modieus geworden. Marian houdt van mooie dingen, van het leven en van koken en eten. Haar drukke baan in sales vraagt veel energie maar levert ook veel energie op door de vele kansen die op haar pad komen. En energie haalt ze ook uit een goede balans tussen gezondheid en genieten. Druk gezin met man, twee pubers en een hond die die aardbeien uit de tuin opeet, als ze de kans krijgt.