• Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd, rustig aan zou je denken…… In een wijngaard is het nooit vakantietijd...... Lees meer

 • Groene vingers

  Groene vingers

  Als je een kleine tuin hebt, is het hebben van een moestuin geen optie. Natuurlijk kun je je uitleven in een moestuinbak van een vierkante meter, maar mijn groene vingers willen meer. Het huren van een stukje grond bij de plaatselijke volkstuinvereniging is de ‘ideale’ oplossing! Lees meer

 • Sheep Sharing

  Sheep Sharing

  Hannah en Heidi, zo heten onze schaapjes. Heerlijke wollige dames die al een soort van tam zijn. Want ze eten natuurlijk lekker uit de hand. Het is gezellig en ze keutelen lekker in de wei rond. Buitenwonen is ook genieten van de dieren die om je huis lopen. Lees meer

 • Rabarbertaart

  Rabarbertaart

  Vorig jaar 2 rabarberplanten in mijn tuin gezet. Een vergeten groente voor mij, maar dan in de letterlijke zin. Wist ook niet meer precies waar ze stonden. Maar opeens zijn ze er weer. Huge, mooi rood, met fantastische bladeren! Rabarber haalt jeugdherinneringen op. Lees meer

 • Wijn & Kunst

  Wijn & Kunst

  Wijn & Kunstdag 5 juni 2016 Onze wijngaard in de lente van 2016: Het snoeien en het opbinden van de wijnranken is al een paar weken af. Wel later dan gepland. Omdat de stokken nog jong zijn en het toch nog steeds vroor hebben we wat langer gewacht met de snoei. Jonge stokken zijn gevoelig voor vorst daarom hebben wij het risico op bevriezen proberen te beperken.  Het is prachtig geworden en we zijn trots op het resultaat. Lees meer

Home

Groene vingers

Categorie: Blog Geschreven door Merel / June 22, 2016

Als je een kleine tuin hebt, is het hebben van een moestuin geen optie. Natuurlijk kun je je uitleven in een moestuinbak van een vierkante meter, maar mijn groene vingers willen meer. Het huren van een stukje grond bij de plaatselijke volkstuinvereniging is de ‘ideale’ oplossing!

Zo’n complex is een wereld op zich. Ieder doet zijn eigen ding, maar aan bepaalde regels moet je je wel houden. En maak je er echt een puinhoop van dan kun je weer vertrekken, want van de puinhoop van een ander heb je op een volkstuin last. Meestal gaat het om achterstallig onderhoud en dus veel onkruid. En dat zaait zich zo heerlijk uit. Het hekje om je tuin houdt dat niet tegen ;-) Bovendien voor jou tien anderen, want moestuinieren is ‘in’.
 
Toen ik net begon, in de winter van 2012, had ik volop ideeën, maar totaal geen ervaring met het hebben van een volkstuin van 125 m2. In de tuinen om mij heen keken sommige oudere heren met argusogen wat ik deed. Mannen met tuindersbloed zagen mij ploeteren. Een buurman van in de tachtig was maar wat verbaasd dat ik er het volgende jaar gewoon weer was. ‘Dus je gaat er wel mee door?’ Toen was ik toch wat beledigd, nu kan ik er wel om lachen!
 
Het leuke van zo’n complex is dat al die tuinen zo verschillend zijn, heel inspirerend. Iedere tuinder heeft zo zijn eigen manieren. Met liefde vertellen ze erover en geven ze raad over wat je maar weten wilt. Heb je zaailingen over dan deel je dat met je buren, hetzelfde geldt voor overtollige oogst!
De volkstuin blijkt inderdaad een uitkomst voor mijn groene vingers. Ik spring op de fiets en binnen vijf minuten ben ik in mijn andere wereld. Met mijn handen wroetend in de aarde.
 
Vanaf nu zal ik je een kijkje geven in mijn wereld van de volkstuin. En mijn oogst vindt regelmatig zijn weg naar de keuken van vriendin Anja. Lees mee wat zij ermee doet. Deze week geef ik haar lavas, oftewel maggiplant. Een van de planten die in mijn volkstuin stond toen ik ‘m kreeg. Wat een heerlijke geur!! Maar wat kun je ermee?


 


 

 

Thank for sharing!

Over de blogger


Merel

Merel is al enige jaren enthousiast bezig in haar moestuin. Aanvankelijk werd ze met haar geploeter wat vreemd aangekeken in het volkstuinencomplex maar inmiddels doet ze volwaardig mee. Met haar achtergrond als lerares en veel ervaring als projectleider in educatieve projecten is ze een waardevolle aanvulling in het team bloggers van Pumps&Prei. Merel blogt over haar moestuin en vriendin Anja kookt regelmatig iets uit de moestuin van Merel.