• Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd, rustig aan zou je denken…… In een wijngaard is het nooit vakantietijd...... Lees meer

 • Groene vingers

  Groene vingers

  Als je een kleine tuin hebt, is het hebben van een moestuin geen optie. Natuurlijk kun je je uitleven in een moestuinbak van een vierkante meter, maar mijn groene vingers willen meer. Het huren van een stukje grond bij de plaatselijke volkstuinvereniging is de ‘ideale’ oplossing! Lees meer

 • Sheep Sharing

  Sheep Sharing

  Hannah en Heidi, zo heten onze schaapjes. Heerlijke wollige dames die al een soort van tam zijn. Want ze eten natuurlijk lekker uit de hand. Het is gezellig en ze keutelen lekker in de wei rond. Buitenwonen is ook genieten van de dieren die om je huis lopen. Lees meer

 • Rabarbertaart

  Rabarbertaart

  Vorig jaar 2 rabarberplanten in mijn tuin gezet. Een vergeten groente voor mij, maar dan in de letterlijke zin. Wist ook niet meer precies waar ze stonden. Maar opeens zijn ze er weer. Huge, mooi rood, met fantastische bladeren! Rabarber haalt jeugdherinneringen op. Lees meer

 • Wijn & Kunst

  Wijn & Kunst

  Wijn & Kunstdag 5 juni 2016 Onze wijngaard in de lente van 2016: Het snoeien en het opbinden van de wijnranken is al een paar weken af. Wel later dan gepland. Omdat de stokken nog jong zijn en het toch nog steeds vroor hebben we wat langer gewacht met de snoei. Jonge stokken zijn gevoelig voor vorst daarom hebben wij het risico op bevriezen proberen te beperken.  Het is prachtig geworden en we zijn trots op het resultaat. Lees meer

Home

De laatste

Categorie: Blog Geschreven door MoMo / September 15, 2015
De laatste

Vanochtend stond ik tussen de buien door even buiten te kijken bij onze vijgenboom. Dit jaar was een super vijgenjaar. Elke dag plukten we in de maand augustus wel 5 tot 6 dikke rijpe vijgen. Heerlijk zoet en mooi rood van binnen en zonder pitjes.

Jaren geleden kreeg ik een stek van de oude tuinchef van de tropische landbouwschool in Deventer. Ik wist dat hij zelf ook vijgen in zijn tuin had, dat hij er elk jaar heerlijke vijgen van kon plukken en had hem om een stek gevraagd. Moest er wel een tijdje op wachten, want het duurt even voor er wortels aan zo’n stek komen. Toen we een jaar of zeven geleden gingen verhuizen, verhuisde onze vijgenboom mee en werd hij geplant tegen de muur van onze keuken. Daar staat hij bijna de hele dag lekker in de zon.

In de warmere streken, waar de vijg van oorsprong voor komt, komen er kleine, op onrijpe groene vruchtjes lijkende, bloemen aan de takken. Aan de binnenzijde daarvan, in een holle ruimte, bevinden zich onderin de vrouwelijke bloemen en bovenin de mannelijke bloemen. Bovenin zit een piepklein gaatje waardoor een galwesp (Blastophaga psenes) naar binnen dringt en zo de bloemen bevrucht. De vrucht zal afrijpen en bevat dan vele kleine zaadjes.

In Nederland komt deze galwesp niet voor, onbevruchte bloemen zullen daarom niet uitgroeien en vallen uiteindelijk af. Om in ons gematigde klimaat toch vijgen te krijgen zullen we parthenocarpe cultivars nodig hebben. Hierbij worden wel vruchten gevormd, zonder dat er bevruchting is opgetreden. Wij hebben dus zo’n boom.

 

Vanochtend zag ik nog één rijpe vijg hangen. Ik heb hem gelijk opgegeten, de laatste van dit jaar……

Thank for sharing!

Over de blogger


MoMo

Een blogger met groene opleiding: dat is nieuw bij pumps en prei. Monique is haar hele leven al druk met het groene leven. Bij de scouting, in de tuin en dus ook in opleiding. Tropische landbouw heeft ze gestudeerd. Inmiddels werkt ze in het voortgezet onderwijs - uiteraard in de groene sectie.

Monique leeft samen met man en twee kinderen aan de rand van een hanzestad. Volop groen en volop uitdagingen in het groen. Zij blogt over haar ervaringen, over verwonderingen en over haar fooduitdagingen.