• Vakantietijd in de wijngaard

    Vakantietijd in de wijngaard

    Vakantietijd, rustig aan zou je denken…… In een wijngaard is het nooit vakantietijd...... Lees meer

  • Groene vingers

    Groene vingers

    Als je een kleine tuin hebt, is het hebben van een moestuin geen optie. Natuurlijk kun je je uitleven in een moestuinbak van een vierkante meter, maar mijn groene vingers willen meer. Het huren van een stukje grond bij de plaatselijke volkstuinvereniging is de ‘ideale’ oplossing! Lees meer

  • Sheep Sharing

    Sheep Sharing

    Hannah en Heidi, zo heten onze schaapjes. Heerlijke wollige dames die al een soort van tam zijn. Want ze eten natuurlijk lekker uit de hand. Het is gezellig en ze keutelen lekker in de wei rond. Buitenwonen is ook genieten van de dieren die om je huis lopen. Lees meer

  • Rabarbertaart

    Rabarbertaart

    Vorig jaar 2 rabarberplanten in mijn tuin gezet. Een vergeten groente voor mij, maar dan in de letterlijke zin. Wist ook niet meer precies waar ze stonden. Maar opeens zijn ze er weer. Huge, mooi rood, met fantastische bladeren! Rabarber haalt jeugdherinneringen op. Lees meer

  • Wijn & Kunst

    Wijn & Kunst

    Wijn & Kunstdag 5 juni 2016 Onze wijngaard in de lente van 2016: Het snoeien en het opbinden van de wijnranken is al een paar weken af. Wel later dan gepland. Omdat de stokken nog jong zijn en het toch nog steeds vroor hebben we wat langer gewacht met de snoei. Jonge stokken zijn gevoelig voor vorst daarom hebben wij het risico op bevriezen proberen te beperken.  Het is prachtig geworden en we zijn trots op het resultaat. Lees meer

Home

Lavas

Categorie: Blog Geschreven door Tarte taart An / July 6, 2016

“Kun jij iets met Lavas?” Vriendin Merel houdt een bos groen omhoog. Het heeft wel wat weg van een uit de kluiten gewassen bos bladselderij. 'Alice in Wonderland'-achtige proporties. Geen idee! Ik Google er een eindje op los en ontdek dat Lavas al eeuwen wordt gebruikt als smaakversterker en als alternatief voor zout.

Het blad smaakt naar selderij en naar het schijnt ook naar Maggi. Het geheime ingrediënt! Lavas werd vaak ingezet als medicinaal kruid en werd door de Romeinen gezien als dé oplossing bij het bestrijden van symptomen van gekte en hysterie. Lavas schijnt een positief effect te hebben op allerlei verschillende kwalen en als je er veel van eet drijft het vocht af (toilet please!). In Engeland gebruiken ze Lavas veel vaker dan in de Nederlandse keuken. Daar heet het ‘Lovage’. Lova/love... Wellicht doet het dus ook nog iets wonderbaarlijks voor je liefdesleven;-) Als je een Lavasplant hebt staan in de (moes)tuin, heb je in korte tijd een grote hoeveelheid groen te verwerken. De smaak is nogal overheersend, dus het leent zich naar mijn mening niet echt voor het maken van een pesto met enkel Lavas (maar is wel weer lekker in combinatie met peterselie en andere pestokruiden). Ik maalde wat van het Lavasblad fijn en mengde het door roomboter: kruidenboter met een vernieuwend smaakje;-) En ik droogde de rest van de bos. Een deel droogde ik in de oven (sneldrogen). Het andere deel hangt nog te drogen in de schuur. Daar rits je na een tijdje zo de droge blaadjes van de steel af en heb je een fijne voorraad gedroogde Lavas, voor door soepen, sauzen

Lavas drogen in de oven (groen): • oven op max. 50º C • gewassen en drooggedepte blaadjes Lavas (zonder steeltjes) • bakpapier • twee bakplaten

Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Verdeel de blaadjes Lavas over het bakpapier en zorg dat ze elkaar niet raken. Zet de platen in de oven en laat de deur open staan op een kier, zodat het vocht kan ontsnappen. Laat de blaadjes een paar uur in de oven drogen. Als ze er verschrompeld en droog uitzien kun je even voelen of ze droog genoeg zijn (ze zullen knisperend verkruimelen). Versnipper ze en bewaar ze in een goed afsluitbare pot, dan blijft de smaak en de kracht van de Lavas op z’n best! Slow-drogen van de Lavas (geel/bruin): Bundel wat takken Lavas en hang ze op een warme, droge plek tot ze helemaal gedroogd zijn.

Thank for sharing!

Over de blogger


Tarte taart An

 

 

 

Dit blogbericht is een samenwerking tussen Merel & Anja! Merel bestiert de moestuin, Anja de keuken. Uit de grond, op je bord. Samen bekijken ze wat de moestuin brengt en wat je met de oogst kunt doen!

 

Anja Roubos vertelt verhalen over eten door middel van fotografie, video & woord. Op haar blog ‘Tarte taart An” (www.tartetaartan.nl) en haar website Foodie Records (www.foodierecords.nl) deelt zij haar verhalen. 'Met verhalen probeer ik mensen aan te zetten tot denken, mensen te laten voelen en ook nog te laten handelen (hup, trek aan dat keukenschort en ga aan de slag met potten, pannen en een hoop liefde!). Ik wil laten zien dat je meer kunt dan je zelf denkt!' Voor Pumps & Prei werkt zij samen met Merel Jongeling.