• Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd, rustig aan zou je denken…… In een wijngaard is het nooit vakantietijd...... Lees meer

 • Groene vingers

  Groene vingers

  Als je een kleine tuin hebt, is het hebben van een moestuin geen optie. Natuurlijk kun je je uitleven in een moestuinbak van een vierkante meter, maar mijn groene vingers willen meer. Het huren van een stukje grond bij de plaatselijke volkstuinvereniging is de ‘ideale’ oplossing! Lees meer

 • Sheep Sharing

  Sheep Sharing

  Hannah en Heidi, zo heten onze schaapjes. Heerlijke wollige dames die al een soort van tam zijn. Want ze eten natuurlijk lekker uit de hand. Het is gezellig en ze keutelen lekker in de wei rond. Buitenwonen is ook genieten van de dieren die om je huis lopen. Lees meer

 • Rabarbertaart

  Rabarbertaart

  Vorig jaar 2 rabarberplanten in mijn tuin gezet. Een vergeten groente voor mij, maar dan in de letterlijke zin. Wist ook niet meer precies waar ze stonden. Maar opeens zijn ze er weer. Huge, mooi rood, met fantastische bladeren! Rabarber haalt jeugdherinneringen op. Lees meer

 • Wijn & Kunst

  Wijn & Kunst

  Wijn & Kunstdag 5 juni 2016 Onze wijngaard in de lente van 2016: Het snoeien en het opbinden van de wijnranken is al een paar weken af. Wel later dan gepland. Omdat de stokken nog jong zijn en het toch nog steeds vroor hebben we wat langer gewacht met de snoei. Jonge stokken zijn gevoelig voor vorst daarom hebben wij het risico op bevriezen proberen te beperken.  Het is prachtig geworden en we zijn trots op het resultaat. Lees meer

Home

Limoncello

Categorie: Blog Geschreven door Marian Borneman / April 10, 2016

La Dolce Vita in ons koude kikkerlandje...Een gedeelte van mijn moestuin bestaat uit kruiden. Kruiden die geschikt zijn voor onder andere de Italiaanse keuken, zoals rozemarijn (blijft het altijd goed doen en woekert niet), oregano, basilicum,  marjolein, tijm en salie. 

Basilicum is overigens geen overblijver in de winter. Elk voorjaar na ijsheiligen plant ik een nieuwe in de tuin. In de winter behelp ik me met de verse basilicum uit de supermarkt. In mijn ogen de plofkip onder de kruiden. Maar ja, who cares. Heerlijk is het om al deze kruiden te mengen en in een vijzel te vermalen. Alle geuren komen dan vrij en met een beetje fantasie zit je 1.500 kilometer zuidelijker.  

Dit kruidenmengsel kan gebruikt worden, gemengd met olijfolie, als marinade voor diverse vleessoorten, maar smaakt ook heerlijk in kruidenboter en verse pastasauzen (gemaakt met eigen tomaten).

Zelfgemaakte Limoncello

Vroeg in het voorjaar start ik met het maken van zelfgemaakte Limoncello. Natuurlijk prima te koop bij slijterijen, maar wat geldt voor groente en fruit uit eigen tuin, geldt ook voor Limoncello: zelfgemaakt is natuurlijk altijd lekkerder. Niet moeilijk te maken en succes gegarandeerd bij etentjes met vrienden bij betere temperaturen.

Ingrediënten

 • 0,75 l. wodka (wie de mazzel heeft dichtbij de Duitse grens te wonen, haalt het natuurlijk daar. Richtprijs: €5,50 per fles. Kwaliteitsverschil tussen de wodkasoorten? Ach, daar proef je niets van. Zeker niet na een paar glaasjes Limoncello);
 • 6 biologische citroenen. Het is belangrijk dat ze onbespoten zijn. De schillen worden namelijk gebruikt;
 • 225 gram suiker;
 • 4,5 dl water;
 • dunschiller of zesteur;
 • weckpot van minimaal 1,5 liter.

Bereiding

Was de citroenen, droog ze af en schil ze. Neem geen witte schilletjes mee; die geven een bittere smaak. Van de citroenen die overblijven, maak ik altijd citroenijs, ook heerlijk.

Doe de schillen in de weckpot en schenk de wodka erbij. Zet deze drie weken op een donkere plaats. Ik zet 'm altijd in een koelkast en soms draai of schud ik een keer.

Breng na deze periode water met de suiker aan de kook en los de suiker op. Laat het goed afkoelen, anders knapt straks de weckpot, zoals mij vorig jaar gebeurde.

Zeef de citroenschillen uit de wodka met bijvoorbeeld een koffiefilter of schone theedoek. Voeg het suikerwater toe. Men zegt dat daarna de Limoncello nog op een donkere plaats moet rusten voor minimaal een week, als je er nog vanaf kan blijven tenminste. Na deze periode giet ik de Limoncello over in een mooie fles met zelfgemaakt etiket.

Daarna is de Limoncello klaar om te drinken. Op een warme voorjaarsdag als digestief na een heerlijke maaltijd, maar ook prima om te mixen met prosecco of tonic.

Experimenteren

Dit jaar ga ik experimenteren. Hetzelfde recept maar dan met sinaasappelen. Een soort cointreau zal dat moeten gaan worden. Als ik nu start heb ik een lekker oranje drankje voor de meivakantie!

Thank for sharing!

Over de blogger


Marian Borneman

Marian woont in een prachtig vrijstaand huis en heeft net een stuk van haar tuin opgeofferd voor een moestuin. En natuurlijk niet voor een lélijke moestuin. Het is zeer stylish en modieus geworden. Marian houdt van mooie dingen, van het leven en van koken en eten. Haar drukke baan in sales vraagt veel energie maar levert ook veel energie op door de vele kansen die op haar pad komen. En energie haalt ze ook uit een goede balans tussen gezondheid en genieten. Druk gezin met man, twee pubers en een hond die die aardbeien uit de tuin opeet, als ze de kans krijgt.