• Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd, rustig aan zou je denken…… In een wijngaard is het nooit vakantietijd...... Lees meer

 • Groene vingers

  Groene vingers

  Als je een kleine tuin hebt, is het hebben van een moestuin geen optie. Natuurlijk kun je je uitleven in een moestuinbak van een vierkante meter, maar mijn groene vingers willen meer. Het huren van een stukje grond bij de plaatselijke volkstuinvereniging is de ‘ideale’ oplossing! Lees meer

 • Sheep Sharing

  Sheep Sharing

  Hannah en Heidi, zo heten onze schaapjes. Heerlijke wollige dames die al een soort van tam zijn. Want ze eten natuurlijk lekker uit de hand. Het is gezellig en ze keutelen lekker in de wei rond. Buitenwonen is ook genieten van de dieren die om je huis lopen. Lees meer

 • Rabarbertaart

  Rabarbertaart

  Vorig jaar 2 rabarberplanten in mijn tuin gezet. Een vergeten groente voor mij, maar dan in de letterlijke zin. Wist ook niet meer precies waar ze stonden. Maar opeens zijn ze er weer. Huge, mooi rood, met fantastische bladeren! Rabarber haalt jeugdherinneringen op. Lees meer

 • Wijn & Kunst

  Wijn & Kunst

  Wijn & Kunstdag 5 juni 2016 Onze wijngaard in de lente van 2016: Het snoeien en het opbinden van de wijnranken is al een paar weken af. Wel later dan gepland. Omdat de stokken nog jong zijn en het toch nog steeds vroor hebben we wat langer gewacht met de snoei. Jonge stokken zijn gevoelig voor vorst daarom hebben wij het risico op bevriezen proberen te beperken.  Het is prachtig geworden en we zijn trots op het resultaat. Lees meer

Home

Oppassen op ezels

Categorie: Blog Geschreven door MoMo / September 28, 2015
Oppassen op ezels

‘Zou je in september nog eens een weekendje willen oppassen, want we willen nog een week met vakantie.’ Dat was de vraag die ik enkele weken geleden kreeg.

Ja, een weekendje oppassen vind ik heerlijk. Lekker de hele dag buiten. Geen mensen massa’s om me heen. Alleen maar beesten. Een heleboel beesten.

Ruim 30 ezels lopen er in twee kuddes. Dan heb je Daan, Karel en Kees, drie roodharige Tamworth varkens. Twee geiten, vijf schapen en niet te vergeten Ben de gans. Er lopen overal op het erf kippen en hanen. In en om het huis lopen Poillu, Bendu en Babiche (de drie honden) en Biko de rode kater.

Vrijdagmiddag na mijn werk, haal ik mijn spullen thuis op er rij ik naar de Grote Ezel. Luid blaffend rennen de honden me tegemoet. Eerst loop ik even een rondje over het bedrijf. De meeste ezels staan rustig te grazen in de wei. Een enkeling kijkt even op. In de kudde die het dichts bij het huis staat komt één ezel aanlopen, het is Dorus, een kleine grijze ezel. Hij is dol op aandacht en wil altijd wel een knuffel. Hij legt dan gelijk zijn hoofd op je schouders, doet zijn ogen dicht en geniet.

Ook Ami, een grote grijze ezel komt kijken wie er is. Hij houdt ook van aandacht, maar alleen als hij er zelf zin in heeft. Zo heeft elke ezel een eigen karakter en een eigen plek binnen de kudde. Ezels zijn erg leergierig en hebben een goed geheugen. Ze zijn trouw en harde werkers. Het geeft een heerlijk rustig gevoel om tussen deze dieren te werken.

 

Twee keer per dag voer ik alle dieren. Tussendoor krui ik de kilo’s mest naar de mestvaalt. Wat poepen die beesten veel. Na twee dagen heb ik zelfs blaren op mijn handen. Maandag morgen hoor ik een auto aankomen over de zandweg. Dat is de andere oppas die het stokje van mij overneemt. Ik rij weer terug naar de bewoonde wereld, mijn oppas weekendje zit er op. 

Tagged under:

ezels oppassen
Thank for sharing!

Over de blogger


MoMo

Een blogger met groene opleiding: dat is nieuw bij pumps en prei. Monique is haar hele leven al druk met het groene leven. Bij de scouting, in de tuin en dus ook in opleiding. Tropische landbouw heeft ze gestudeerd. Inmiddels werkt ze in het voortgezet onderwijs - uiteraard in de groene sectie.

Monique leeft samen met man en twee kinderen aan de rand van een hanzestad. Volop groen en volop uitdagingen in het groen. Zij blogt over haar ervaringen, over verwonderingen en over haar fooduitdagingen.