• Vakantietijd in de wijngaard

    Vakantietijd in de wijngaard

    Vakantietijd, rustig aan zou je denken…… In een wijngaard is het nooit vakantietijd...... Lees meer

  • Groene vingers

    Groene vingers

    Als je een kleine tuin hebt, is het hebben van een moestuin geen optie. Natuurlijk kun je je uitleven in een moestuinbak van een vierkante meter, maar mijn groene vingers willen meer. Het huren van een stukje grond bij de plaatselijke volkstuinvereniging is de ‘ideale’ oplossing! Lees meer

  • Sheep Sharing

    Sheep Sharing

    Hannah en Heidi, zo heten onze schaapjes. Heerlijke wollige dames die al een soort van tam zijn. Want ze eten natuurlijk lekker uit de hand. Het is gezellig en ze keutelen lekker in de wei rond. Buitenwonen is ook genieten van de dieren die om je huis lopen. Lees meer

  • Rabarbertaart

    Rabarbertaart

    Vorig jaar 2 rabarberplanten in mijn tuin gezet. Een vergeten groente voor mij, maar dan in de letterlijke zin. Wist ook niet meer precies waar ze stonden. Maar opeens zijn ze er weer. Huge, mooi rood, met fantastische bladeren! Rabarber haalt jeugdherinneringen op. Lees meer

  • Wijn & Kunst

    Wijn & Kunst

    Wijn & Kunstdag 5 juni 2016 Onze wijngaard in de lente van 2016: Het snoeien en het opbinden van de wijnranken is al een paar weken af. Wel later dan gepland. Omdat de stokken nog jong zijn en het toch nog steeds vroor hebben we wat langer gewacht met de snoei. Jonge stokken zijn gevoelig voor vorst daarom hebben wij het risico op bevriezen proberen te beperken.  Het is prachtig geworden en we zijn trots op het resultaat. Lees meer

Home

Rabarbertaart

Categorie: Blog Geschreven door Marian Borneman / May 29, 2016

Vorig jaar 2 rabarberplanten in mijn tuin gezet. Een vergeten groente voor mij, maar dan in de letterlijke zin. Wist ook niet meer precies waar ze stonden. Maar opeens zijn ze er weer. Huge, mooi rood, met fantastische bladeren! Rabarber haalt jeugdherinneringen op.

Ik vond het heerlijk, en kan me nog goed voor de geest halen het gevoel op mijn tanden van het zuur. Daarom werd er krijt werd toegevoegd om het oxaalzuur te verminderen. Door veredeling zijn de rabarberplanten tegenwoordig veel minder zuur. Wel zijn er verschillende rassen, waarbij die met de rode stelen zoeter zijn dan de groen. Het oxaalzuur in de rabarber is ook de reden waarom rabarber niet meer gegeten wordt na de langste dag, 21 juni. De hoeveelheid zuur in de plant is dan te hoog. Voordat de buien gisteren losbarstten snel de tuin in gegaan en de stelen afgebroken. Vlakbij het hart met de hand de stelen een kwartslag draaien en dan lostrekken. Niet afsnijden, de kans op verrotting van de plant is erg groot. Ik schrok wel van de hoeveelheid slakken die zich in de bladeren hadden genesteld en voortgeplant hadden gezien de hoeveelheid mini slakjes. Ook rabarberliefhebbers! En terwijl gisteren het onweer losbarstte stond er bij mij in de oven een heerlijke rabarbertaart. Een echt succesnummer waarvan ik het recept graag met jullie wil delen ( met dank aan AH): Nodig: 2 eierdooiers 150 gr boter 350 gr bloem 4 el witte basterdsuiker Mespunt zout 500 gr schoongemaakte rabarber 150 gr geleisuiker 40 gr amandelschaafsel Lage taartvorm doorsnede 24 cm. Kneed boter, bloem, 1 eierdooier, basterdsuiker en zout tot 1 grote deegbal, evt paar eetlepels koud water ( bij mij was het meer een half glas) en leg het deeg een uur afgedekt in de koelkast. Over voorverwarmen op 200 graden. De rabarber in kleine stukjes snijden en mengen met het amandelschaafsel en geleisuiker. Taartvorm invetten. 2/3 van het deeg uitrollen op een met bloem bestoven aanrechtblad en deze in de taartvorm leggen. Rabarbermengsel erbij en met de rest van het deeg een ruitpatroon maken over de vulling. Eierdooier loskloppen en het deeg ermee nestrijken. Taart 35-40 min. In de oven. Voor de echt doe-het-zelvers onder jullie heb ik nog wel een leuke tip om de mooie bladeren te verwerken. Stapstenen of vogelbakjes van beton met de structuur van rabarberbladeren. Leg de bladeren op een vlakke ondergrond. Bestrijk ze met wat olie anders laten ze later niet meer los. Smeer het cement op het blad. Dat kan ruw, maar je kunt ook een rond malletje gebruiken. Laat het een dag drogen en verwijder het blad en de mal. Ook vogeldrinkbakjes zijn gemakkelijk te maken. Op de ze website staat de simpele werkbeschrijving. http://www.tuinadvies.nl/artikels/tuindecoratie_betonblad.htm Leuk om zelf te houden, nog leuker om ze weg te geven. Zoals mijn dochter van de week zei: sharing is caring. En zo is het maar net!

Thank for sharing!

Over de blogger


Marian Borneman

Marian woont in een prachtig vrijstaand huis en heeft net een stuk van haar tuin opgeofferd voor een moestuin. En natuurlijk niet voor een lélijke moestuin. Het is zeer stylish en modieus geworden. Marian houdt van mooie dingen, van het leven en van koken en eten. Haar drukke baan in sales vraagt veel energie maar levert ook veel energie op door de vele kansen die op haar pad komen. En energie haalt ze ook uit een goede balans tussen gezondheid en genieten. Druk gezin met man, twee pubers en een hond die die aardbeien uit de tuin opeet, als ze de kans krijgt.