Vakantietijd, rustig aan zou je denken…… In een wijngaard is het nooit vakantietijd......
onderbreken onze vakantie voor 2 dagen om in de wijngaard blad af te halen en te dieven, het gras te maaien en de dode bloemen uit de rozen en dahlia’s te knippen. Waarom doen we dit nu: het blad moet van de trossen af. Als eerste natuurlijk zodat ze meer zon kunnen vangen, van zon krijgen ze meer suikers en van meer suikers zijn ze minder zuur. Ten tweede kan de wind beter langs de ranken en trossen waaien. Juist nu bij dit vochtige weer is dit belangrijk. Het blad en de trossen druiven drogen dan beter. Als het blad en/of de trossen vochtig blijven is de kans op meeldauw (oïdium) of valse meeuwdauw groter. Deze twee schimmels kunnen de hele oogst bederven en dat willen we natuurlijk niet. Druiven en blad krijgen witte haren, het blad droogt uit en valt uiteindelijk af, de druiven gaan rotten en kunnen niet meer gebruikt voor de wijnproductie. Meeldauw is te bestrijden met biologische en chemische middelen. We proberen de ziekte dus te voorkomen door goede snoei en blad te verwijderen. Tot nu toe gaat het goed en lijkt het dat we een goede oogst gaan krijgen.
Dit jaar zal onze eerst oogst worden zodat we onze eigen Gravendael wijn kunnen maken en daar doen we alles aan om dit te doen slagen! Zelfs het onderbreken van onze vakantie! Het blijft spannend!!
Alette kwam haar huidige man in 2013 tegen en het klikte meteen. Ze besloten een wijngaard op te richten in het gehucht 'Klein Amsterdam'. Jawel, een heuse enclave in het buitengebied van de gemeente Voorst. Met ook een Kalverstraat. De wijngaard is in opbouw, er volgen nog een bed-and-breakfast en een mini-camping. Alette is naast gastvrouw op de wijngaard parttime werkzaam in de medische sector én een begenadigd opera-zangeres. Voor meer info check www.gravendael.nl