• Vakantietijd in de wijngaard

    Vakantietijd in de wijngaard

    Vakantietijd, rustig aan zou je denken…… In een wijngaard is het nooit vakantietijd...... Lees meer

  • Groene vingers

    Groene vingers

    Als je een kleine tuin hebt, is het hebben van een moestuin geen optie. Natuurlijk kun je je uitleven in een moestuinbak van een vierkante meter, maar mijn groene vingers willen meer. Het huren van een stukje grond bij de plaatselijke volkstuinvereniging is de ‘ideale’ oplossing! Lees meer

  • Sheep Sharing

    Sheep Sharing

    Hannah en Heidi, zo heten onze schaapjes. Heerlijke wollige dames die al een soort van tam zijn. Want ze eten natuurlijk lekker uit de hand. Het is gezellig en ze keutelen lekker in de wei rond. Buitenwonen is ook genieten van de dieren die om je huis lopen. Lees meer

  • Rabarbertaart

    Rabarbertaart

    Vorig jaar 2 rabarberplanten in mijn tuin gezet. Een vergeten groente voor mij, maar dan in de letterlijke zin. Wist ook niet meer precies waar ze stonden. Maar opeens zijn ze er weer. Huge, mooi rood, met fantastische bladeren! Rabarber haalt jeugdherinneringen op. Lees meer

  • Wijn & Kunst

    Wijn & Kunst

    Wijn & Kunstdag 5 juni 2016 Onze wijngaard in de lente van 2016: Het snoeien en het opbinden van de wijnranken is al een paar weken af. Wel later dan gepland. Omdat de stokken nog jong zijn en het toch nog steeds vroor hebben we wat langer gewacht met de snoei. Jonge stokken zijn gevoelig voor vorst daarom hebben wij het risico op bevriezen proberen te beperken.  Het is prachtig geworden en we zijn trots op het resultaat. Lees meer

Home

Vakantietijd in de wijngaard

Categorie: Blog Geschreven door Alette van den Brul / September 5, 2016

Vakantietijd, rustig aan zou je denken…… In een wijngaard is het nooit vakantietijd......

onderbreken onze vakantie voor 2 dagen om in de wijngaard blad af te halen en te dieven, het gras te maaien  en de dode bloemen uit de rozen en dahlia’s te knippen. Waarom doen we dit nu: het blad moet van de trossen af. Als eerste natuurlijk zodat ze meer zon kunnen vangen, van zon krijgen ze meer suikers en van meer suikers zijn ze minder zuur. Ten tweede kan de wind beter langs de ranken en trossen waaien. Juist nu bij dit vochtige weer is dit belangrijk. Het blad en de trossen druiven drogen dan beter. Als het blad en/of de trossen vochtig blijven is de kans op meeldauw (oïdium) of valse meeuwdauw groter. Deze twee schimmels kunnen de hele oogst bederven en dat willen we natuurlijk niet. Druiven en blad krijgen witte haren, het blad droogt uit en valt uiteindelijk af, de druiven gaan rotten en kunnen niet meer gebruikt voor de wijnproductie. Meeldauw is te bestrijden met biologische en chemische middelen. We proberen de ziekte dus te voorkomen door goede snoei en blad te verwijderen. Tot nu toe gaat het goed en lijkt het dat we een goede oogst gaan krijgen.
Dit jaar zal onze eerst oogst worden zodat we onze eigen Gravendael wijn kunnen maken en daar doen we alles aan om dit te doen slagen! Zelfs het onderbreken van onze vakantie! Het blijft spannend!!



Thank for sharing!

Over de blogger


Alette van den Brul

Alette kwam haar huidige man in 2013 tegen en het klikte meteen. Ze besloten een wijngaard op te richten in het gehucht 'Klein Amsterdam'. Jawel, een heuse enclave in het buitengebied van de gemeente Voorst. Met ook een Kalverstraat. De wijngaard is in opbouw, er volgen nog een bed-and-breakfast en een mini-camping. Alette is naast gastvrouw op de wijngaard parttime werkzaam in de medische sector én een begenadigd opera-zangeres. Voor meer info check www.gravendael.nl