• Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd, rustig aan zou je denken…… In een wijngaard is het nooit vakantietijd...... Lees meer

 • Groene vingers

  Groene vingers

  Als je een kleine tuin hebt, is het hebben van een moestuin geen optie. Natuurlijk kun je je uitleven in een moestuinbak van een vierkante meter, maar mijn groene vingers willen meer. Het huren van een stukje grond bij de plaatselijke volkstuinvereniging is de ‘ideale’ oplossing! Lees meer

 • Sheep Sharing

  Sheep Sharing

  Hannah en Heidi, zo heten onze schaapjes. Heerlijke wollige dames die al een soort van tam zijn. Want ze eten natuurlijk lekker uit de hand. Het is gezellig en ze keutelen lekker in de wei rond. Buitenwonen is ook genieten van de dieren die om je huis lopen. Lees meer

 • Rabarbertaart

  Rabarbertaart

  Vorig jaar 2 rabarberplanten in mijn tuin gezet. Een vergeten groente voor mij, maar dan in de letterlijke zin. Wist ook niet meer precies waar ze stonden. Maar opeens zijn ze er weer. Huge, mooi rood, met fantastische bladeren! Rabarber haalt jeugdherinneringen op. Lees meer

 • Wijn & Kunst

  Wijn & Kunst

  Wijn & Kunstdag 5 juni 2016 Onze wijngaard in de lente van 2016: Het snoeien en het opbinden van de wijnranken is al een paar weken af. Wel later dan gepland. Omdat de stokken nog jong zijn en het toch nog steeds vroor hebben we wat langer gewacht met de snoei. Jonge stokken zijn gevoelig voor vorst daarom hebben wij het risico op bevriezen proberen te beperken.  Het is prachtig geworden en we zijn trots op het resultaat. Lees meer

Home

(Venster)bankhangers…

Categorie: Blog Geschreven door Marian Borneman / March 21, 2016

Niet alleen de pubers in huis doen aan bankhangen (en eerlijk gezegd, ik ook), we hebben er nu meer dan anders. De vensterbankhangers! 

Vorig vroege voorjaar bevolkten vele potjes en kleine kasjes de vensterbank op het zuiden. Lekker warm en zonnig. Dit jaar ga ik met meer beleid te werk. Ik wilde mijn woonkamer niet omtoveren tot weer een minikas. Maar ja… soms moet je wat als het buiten nog te koud is.

Paprika's en pepers

Afgelopen week heb ik online een bestelling van diverse zaden en fruitplanten gedaan. Ik kon de verleiding niet weerstaan om een mix van paprika- en peperzaden te bestellen. Nederland heeft er niet echt het klimaat voor, maar proberen kan altijd. Deze zaden wonen nu in het groene minikasje op de vensterbank. Helaas kreeg ik alles ongesorteerd binnen, dus het blijft (optimistische inslag) een verrassing wat er uiteindelijk gezaaid is. Negatief gezien komen we straks om in alleen paprika’s of alleen pepers. Wat ik er uiteindelijk mee ga doen als ze uitgepot moeten worden? Ik hoop dat het kleine minikasje buiten voldoende warmte biedt.

Courgette: doe ze niet in jampotjes

Ons succesnummer van vorig jaar, de courgette, staat al in een potje op de vensterbank. Slechts twee stuks dit jaar, dat zou voldoende moeten zijn voor een gezin van vier. Vorig jaar had ik ze opgekweekt in glazen jampotjes. Tip: doe dat niet. Je moet ze kapot slaan met een hamer om de planten uit te poten, daarom heb ik dit jaar maar gekozen voor plastic potjes.

Zaailinten

Ook heb ik al rucola geplant en, heel handig, zaailinten met bieten en gemengde sla. Zaailinten zijn papieren slierten van 7½ meter, met op goede afstand van elkaar een zaadje. Je legt ze in de tuin en bedekt ze met aarde. That’s all. Moet goedkomen toch? Ik heb om te voorkomen dat alles in één keer oogstklaar is, van ieder een klein sliertje gezaaid van 1½ meter. Over een week of drie weer wat sliertjes zaaien en zo verder. Voor een gereguleerd aanbod, zeg maar.

Moestuinieren verbroedert

Langzamerhand komt ook de ouderwetse ruilhandel weer op gang. Mijn courgette en peperzaadjes ruil ik tegen tomatenplantjes van collega Sas. Gelijk maar een hapje eten met elkaar. Moestuinieren verbroedert. Ik ga me nu maar eens verdiepen in hoe ik bataten (zoete aardappels) moet kweken. Manlief, bekend met aardappelkwekers, gaf al aan dat dit in ons kikkerlandje niet te doen is. Maar ik heb vast nog wel een plekje voor vensterbankhanger…zo tuinieren we langzaam het voorjaar in.

Meer lezen van Marian? Lees ook haar laatste blog, Zon!

Thank for sharing!

Over de blogger


Marian Borneman

Marian woont in een prachtig vrijstaand huis en heeft net een stuk van haar tuin opgeofferd voor een moestuin. En natuurlijk niet voor een lélijke moestuin. Het is zeer stylish en modieus geworden. Marian houdt van mooie dingen, van het leven en van koken en eten. Haar drukke baan in sales vraagt veel energie maar levert ook veel energie op door de vele kansen die op haar pad komen. En energie haalt ze ook uit een goede balans tussen gezondheid en genieten. Druk gezin met man, twee pubers en een hond die die aardbeien uit de tuin opeet, als ze de kans krijgt.