• Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd, rustig aan zou je denken…… In een wijngaard is het nooit vakantietijd...... Lees meer

 • Groene vingers

  Groene vingers

  Als je een kleine tuin hebt, is het hebben van een moestuin geen optie. Natuurlijk kun je je uitleven in een moestuinbak van een vierkante meter, maar mijn groene vingers willen meer. Het huren van een stukje grond bij de plaatselijke volkstuinvereniging is de ‘ideale’ oplossing! Lees meer

 • Sheep Sharing

  Sheep Sharing

  Hannah en Heidi, zo heten onze schaapjes. Heerlijke wollige dames die al een soort van tam zijn. Want ze eten natuurlijk lekker uit de hand. Het is gezellig en ze keutelen lekker in de wei rond. Buitenwonen is ook genieten van de dieren die om je huis lopen. Lees meer

 • Rabarbertaart

  Rabarbertaart

  Vorig jaar 2 rabarberplanten in mijn tuin gezet. Een vergeten groente voor mij, maar dan in de letterlijke zin. Wist ook niet meer precies waar ze stonden. Maar opeens zijn ze er weer. Huge, mooi rood, met fantastische bladeren! Rabarber haalt jeugdherinneringen op. Lees meer

 • Wijn & Kunst

  Wijn & Kunst

  Wijn & Kunstdag 5 juni 2016 Onze wijngaard in de lente van 2016: Het snoeien en het opbinden van de wijnranken is al een paar weken af. Wel later dan gepland. Omdat de stokken nog jong zijn en het toch nog steeds vroor hebben we wat langer gewacht met de snoei. Jonge stokken zijn gevoelig voor vorst daarom hebben wij het risico op bevriezen proberen te beperken.  Het is prachtig geworden en we zijn trots op het resultaat. Lees meer

Home

Wildplukken

Categorie: Blog Geschreven door MoMo / November 30, 2015

Al een paar jaar trek ik er in bepaalde periodes van het jaar op uit om te gaan wildplukken. Iedereen trekt er wel eens op uit om een middagje bramen of bosbessen te gaan plukken, maar wildplukken is net iets meer dan dat.

Het echte wildplukken is bij mij begonnen nadat ik een boek over wildplukken  had aangeschaft. Ik was verbaasd welke (wilde) planten, kruiden en bloemen je zoal in een salade kan stoppen. Of van welke planten, bloemen of vruchten je jam kan maken. Zo maakte ik al eens paardenbloemgelei en kornoeljejam. Van zevenblad maakte ik heerlijke pesto. Ik maakte siroop van rozenbottels, vlierbessen en watermunt en hoestsiroop van jonge dennentakken.

Appels plukken

Vorige week fietste ik weer naar de appelboom die ergens bij ons in de wijk staat om daar de appels te plukken die daar elk jaar volop in hangen. Ik heb zo’n handig harkje met een zakje eraan aan een lange stok. Ik haak met het harkje achter de appels en deze verdwijnen dan in het zakje. Ik pluk de appels waar ik bij kan, de hogere laat ik hangen voor de vogels. 

Flesjes en potjes

Na een half uurtje vertrok ik met twee volle fietstassen weer naar huis. Van de appels heb ik heerlijke appeltaarten gebakken. Een ander deel van de appeltjes heb ik gedroogd. Het restant heb ik meegenomen naar ezelopvang waar de drie varkens zich heerlijk volgegeten hebben. Mijn kast staat aardig vol met flesjes en potjes wildplukoogst. Leuke kleinigheidjes om weg te geven bij een verjaardag of om heerlijk zelf op te eten.

Thank for sharing!

Over de blogger


MoMo

Een blogger met groene opleiding: dat is nieuw bij pumps en prei. Monique is haar hele leven al druk met het groene leven. Bij de scouting, in de tuin en dus ook in opleiding. Tropische landbouw heeft ze gestudeerd. Inmiddels werkt ze in het voortgezet onderwijs - uiteraard in de groene sectie.

Monique leeft samen met man en twee kinderen aan de rand van een hanzestad. Volop groen en volop uitdagingen in het groen. Zij blogt over haar ervaringen, over verwonderingen en over haar fooduitdagingen.