• Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd, rustig aan zou je denken…… In een wijngaard is het nooit vakantietijd...... Lees meer

 • Groene vingers

  Groene vingers

  Als je een kleine tuin hebt, is het hebben van een moestuin geen optie. Natuurlijk kun je je uitleven in een moestuinbak van een vierkante meter, maar mijn groene vingers willen meer. Het huren van een stukje grond bij de plaatselijke volkstuinvereniging is de ‘ideale’ oplossing! Lees meer

 • Sheep Sharing

  Sheep Sharing

  Hannah en Heidi, zo heten onze schaapjes. Heerlijke wollige dames die al een soort van tam zijn. Want ze eten natuurlijk lekker uit de hand. Het is gezellig en ze keutelen lekker in de wei rond. Buitenwonen is ook genieten van de dieren die om je huis lopen. Lees meer

 • Rabarbertaart

  Rabarbertaart

  Vorig jaar 2 rabarberplanten in mijn tuin gezet. Een vergeten groente voor mij, maar dan in de letterlijke zin. Wist ook niet meer precies waar ze stonden. Maar opeens zijn ze er weer. Huge, mooi rood, met fantastische bladeren! Rabarber haalt jeugdherinneringen op. Lees meer

 • Wijn & Kunst

  Wijn & Kunst

  Wijn & Kunstdag 5 juni 2016 Onze wijngaard in de lente van 2016: Het snoeien en het opbinden van de wijnranken is al een paar weken af. Wel later dan gepland. Omdat de stokken nog jong zijn en het toch nog steeds vroor hebben we wat langer gewacht met de snoei. Jonge stokken zijn gevoelig voor vorst daarom hebben wij het risico op bevriezen proberen te beperken.  Het is prachtig geworden en we zijn trots op het resultaat. Lees meer

Home

Zon!

Categorie: Blog Geschreven door Marian Borneman / March 16, 2016

Ik moest afgelopen week de autoruiten nog krabben ’s ochtends vroeg, maar het weekend was heerlijk zonnig! Mijn deze week aangeschafte zonnebril komt goed van pas. 

Vorig jaar rond deze tijd waren we (lees manlief) bezig met de voorbereidingen voor onze moestuin. Een project waar ik me met name flink op had verkeken. Het resultaat mocht er echter zijn: een heerlijk smul- en snoepparadijsje. Bovendien vond ik het ook echt leuk om bezig te zijn met mijn tuin en was ik trots op de resultaten. 

Succesnummers

De moestuin was zodanig ingericht dat als het moestuinieren niets zou worden, we de vakken konden opvullen met mooie bloemen en planten om zo een gemakkelijk te onderhouden siertuin te creëren. Maar na de successen van vorig jaar smaken die letterlijk naar meer. Vorig jaar waren de succesnummers sugarsnaps, rode ui, sla, cherrytomaten, radijsjes, komkommers en courgette… courgette… en courgette …(ik had er wat te veel) en als onverwacht cadeautje een pompoen zo groot als een bowlingbal ergens uit een struik anderhalve  meter hoogte. Er waren ook groentes die het niet al te best deden: artisjok onder de bladluis, niet-ontkiemde knoflook, boerenkool vol met slakken en bietjes die ik niet meer terugvond.

Creatief met courgette

De hoeveelheid courgettes dwong me om creatief te zijn in de keuken, dus aten we courgettespaghetti, courgettesoep, courgettetaart, gevulde courgette etcetera. De belofte aan mij gezin dit jaar: minder courgette.

Niet te vroeg zaaien

De geïnvesteerde tijd vorig jaar vond ik goed te combineren met gezin en werk. Wel leerde ik dat bijhouden van de tuin (met name onkruid wieden) wel erg veel werk scheelt achteraf dus ik start dit jaar niet te vroeg met zaaien. Vorig jaar vroor het zelfs na ijsheiligen nog waardoor veel gekiemde zaden, al uitgezet in de tuin, het niet overleefd hebben. 

Dit jaar wil ik graag wat aparte groente kweken, waaronder bataat (zoete aardappel, weinig koolhydraten), pepers en truffelaardappels . Ik heb al heerlijke recepten voorbij zien komen. Ook heb ik een klein kastje gekocht voor de groenten die meer warmte nodig hebben.

Ik hou jullie op de hoogte van de vooruitgang!

Thank for sharing!

Over de blogger


Marian Borneman

Marian woont in een prachtig vrijstaand huis en heeft net een stuk van haar tuin opgeofferd voor een moestuin. En natuurlijk niet voor een lélijke moestuin. Het is zeer stylish en modieus geworden. Marian houdt van mooie dingen, van het leven en van koken en eten. Haar drukke baan in sales vraagt veel energie maar levert ook veel energie op door de vele kansen die op haar pad komen. En energie haalt ze ook uit een goede balans tussen gezondheid en genieten. Druk gezin met man, twee pubers en een hond die die aardbeien uit de tuin opeet, als ze de kans krijgt.