• Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd in de wijngaard

  Vakantietijd, rustig aan zou je denken…… In een wijngaard is het nooit vakantietijd...... Lees meer

 • Groene vingers

  Groene vingers

  Als je een kleine tuin hebt, is het hebben van een moestuin geen optie. Natuurlijk kun je je uitleven in een moestuinbak van een vierkante meter, maar mijn groene vingers willen meer. Het huren van een stukje grond bij de plaatselijke volkstuinvereniging is de ‘ideale’ oplossing! Lees meer

 • Sheep Sharing

  Sheep Sharing

  Hannah en Heidi, zo heten onze schaapjes. Heerlijke wollige dames die al een soort van tam zijn. Want ze eten natuurlijk lekker uit de hand. Het is gezellig en ze keutelen lekker in de wei rond. Buitenwonen is ook genieten van de dieren die om je huis lopen. Lees meer

 • Rabarbertaart

  Rabarbertaart

  Vorig jaar 2 rabarberplanten in mijn tuin gezet. Een vergeten groente voor mij, maar dan in de letterlijke zin. Wist ook niet meer precies waar ze stonden. Maar opeens zijn ze er weer. Huge, mooi rood, met fantastische bladeren! Rabarber haalt jeugdherinneringen op. Lees meer

 • Wijn & Kunst

  Wijn & Kunst

  Wijn & Kunstdag 5 juni 2016 Onze wijngaard in de lente van 2016: Het snoeien en het opbinden van de wijnranken is al een paar weken af. Wel later dan gepland. Omdat de stokken nog jong zijn en het toch nog steeds vroor hebben we wat langer gewacht met de snoei. Jonge stokken zijn gevoelig voor vorst daarom hebben wij het risico op bevriezen proberen te beperken.  Het is prachtig geworden en we zijn trots op het resultaat. Lees meer

Home

Zuurdesem

Categorie: Blog Geschreven door MoMo / October 29, 2015
Zuurdesembrood

Elke keer als ik in een kook- of bakprogramma zie dat er heerlijk zuurdesembrood gebakken wordt, denk ik: 'dat wil ik ook!'. Dus ben ik op zoek gegaan naar actief zuurdesem, maar bij geen enkele bakker of winkel hier in de buurt verkopen ze dit. Dus ben ik maar eens gaan zoeken op internet hoe ik het zelf zou kunnen maken.

Heel moeilijk is het niet, want je moet gelijke hoeveelheden meel en water met elkaar mengen en dan geduld hebben. Elke dag moet je je meelpapje voorzien van nieuw water en meel en als het goed is heb je na een dag of vijf een actief zuurdesem waarmee je kunt gaan bakken.

Vieze brij

Nou, hoe moeilijk kan dat zijn! Water en meel heb ik altijd in huis Met geduld heb ik wat meer moeite, maar het is vakantie deze week.Na het opstarten van mijn zuurdesem gebeurt er in het begin maar weinig. Ik heb een vieze brij in mij bakje zitten en of het ooit wat gaat worden? Geduld…..

Leven in het bakje

Na dag vijf zit er nog steeds weinig leven in mijn bakje maar ik heb begrepen dat dat niet meteen verkeerd is, dus houd ik het schema netjes aan. En warempel, het desem komt tot leven. Er ontstaan bubbels, de brij wordt dunner en begint licht zurig te ruiken. Het is me gelukt! Ik kan gaan bakken, maar nu dient het volgende probleem zich aan.

Heerlijke broodjes

'Het bakken van een zuurdesembrood is een kunst', lees ik op het internet. Het deeg is namelijk veel slapper dan een gistdeeg en vergt daardoor een andere behandeling. Maar met een beetje oefenen en opnieuw geduld, krijg ik het voor elkaar. Nu staan er twee heerlijke broodjes uit te dampen. Kan niet wachten tot ze afgekoeld zijn.

Thank for sharing!

Over de blogger


MoMo

Een blogger met groene opleiding: dat is nieuw bij pumps en prei. Monique is haar hele leven al druk met het groene leven. Bij de scouting, in de tuin en dus ook in opleiding. Tropische landbouw heeft ze gestudeerd. Inmiddels werkt ze in het voortgezet onderwijs - uiteraard in de groene sectie.

Monique leeft samen met man en twee kinderen aan de rand van een hanzestad. Volop groen en volop uitdagingen in het groen. Zij blogt over haar ervaringen, over verwonderingen en over haar fooduitdagingen.